Vučić poručuje: Sačuvati narod

Dan Državnosti Srbije, Sretenje, obeležen je danas državnom ceremonijom u Orašcu kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

  • Vijesti
  • Srbija


Predsednici Vučić i Dodik položili su venac na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka karađorđu a zatim se i obratili okupljenima.

Na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana drzavnosti predsednik je Srbije Aleksandar Vučić poručio da ćemo Srbiju odbraniti od uticaja i interesa velikih sila, ali da je još važnije da sačuvamo i obnovimo naš narod, jer "sve nam je džabe ako nemamo ljudi".

"Za to nam je potrebna podrška svakog pojedinca u Srbiji", rekao je Vučić, ukazujući na dramatičan pad nataliteta.

Objasnivši da nam je sada potrebna i sudbonosna i istorijska odluka, onakva kakvu su pre dva veka doneli viđeni Srbi u Orašcu, Vučić je poručio i da, imajući to iskustvo, danas možemo sve "jer su nas oni tome naučili".To, kako je rekao, može da stane u reči koje je tada izgovorio "nepismeni Miloš sanjajući da svi Srbi pišu, a ta je reč - sloboda".

"I danas dok ovde stojim, stojim na mestu koje postoji u svakome u nas. Ogromna je obaveza, sve što nas čeka u danima pred nama, moramo da rešavamo, a da nam ruke i obraz ostanu čisti. Moramo da dajemo a da ništa ne izgubimo, da se pomirimo, a da ostanemo časni", porucio je te dodao: "Možemo da nađemo rešenje kao što su ga oni tražili i našli opredeljujući se u 19. veku za život u modernoj državi.

On je, u govoru, rekao da je Sretenje dan kada se sećamo naših slavnih predaka, kada se građani sreću kako sa prošlošću, tako sa sobom i sa sadašnjošću.„Slaveći današnji dan slavimo dve svete vrednosti za koje su se naši preci izborili - slavimo slobodu i slavimo srpsku državu. I kako je rekao Vitezović, slobodu nam je osvetlio Karađorđe, a srpsku državu uspostavio Miloš Obrenović. Vremenska distanca je više nego dovoljna da shvatimo pogubnost svih srpskih podela", naglasio je Vučić dodajući da je pred nama dugačak i težak put.

Pred nas su, prema njegovim rečima, podigli planinske vence uslova i prepreka, ali smo potomci onih 300 koji su se ovde okupili, čela su nam visoko i imamo da kažemo ono što je rekao Hanibal krenuvši na Rim „ili ćemo naći put ili ćemo ga sami napraviti"“.

„Ovo je, Srbija - slobodna i nezavisna, Srbija knezova i seljaka, Pupina i Tesle, Crnjanskog i Andrića, Putnika i Mišića, svih nas koji smo njihova deca i koji znamo šta nam je činiti. Danas možemo sve jer su nas oni tome naučili. Dok ovde stojim, stojim na mestu koje postoji u svakome od nas, onome što nas čini i prožima da budemo časni i dostojanstveni. Sve što nas čeka moramo da rešavamo a da nam ruke i obraz ostanu čisti, da dajemo a da ništa ne izgubimo", kazao je on.Podsetio je da su se daleke 1804. nedaleko od mesta na kojem se održava svečanost okupili najviđeniji Srbi Šumadije, sabrali se i doneli odluku da se podignu protiv Osmanske vlasti, time zapalili plamen koji je bio toliko veliki i moćan da osvetli put Srbima i drugima oko nas koji su živeli u ropstvu.

Iako je ustanak bio ugušen, kako je dodao, ništa više nije moglo da mu se prepreči.

Vučić je, u svom govoru, ukazao da Srbija ide ka članstvu EU, ali ne zapostavlja prijateljstva sa Rusijom, Kinom i drugima.„Zahvaljujući mudroj politici kojom nas je naučio gospodar Miloš, naša Srbija iz dana u dan sve snažnija u svim poljima. Svakim danom je sve više poštovanija i uvaženija, njena reč se sve više sluša i odmerava. Zahvaljujući merama štednje uspelismo da ozdravimo finansije i uzdižemo privredu. Rezlutate u pravoj meri i obimu ćemo tek videti“, poručio je on.

Istakao je da kao predsednik mora da ukazez na ozbiljne probleme, a najvažniji i najteži problem, problem svih problema, je smanjenje broja naših stanovnika.

„Država ne sme da se maša u odluku pojedinaca, jer je osnivanje porodice privatna odluka, ali kao predsednik saopštio bih brojeve koji nisu dobri i koji su zabrinjavajući. Pre 67 godina rođeno je oko 165.000 dece, a sada čak 100.000 manje. Kada ne bismo činili ništa na ovom planu situacija bila bi sve gora. Demografija i natalitet izuzetno su važne za budućnost naše zemlje“, rekao je Vučić.

Kazao je da moramo da brinemo i planiramo sledećih 20 i 30 godina, a to nije daleko.

Podsetio je da se država iz dana u dan sve više razvija, otvara fabrike,r adna mesta, pravi sportske dvorane, velelepne zgrade, bolnice, ali sve je to džaba ako nema ljudi, ako u našoj junačkoj Šumadiji bude sve manje dece čiji će plač i radost obradovati domaćine.

Međutim, kako je primetio, zbog demografske recesije se sve manje rađamo i ljudi napuštaju zemlju, "naša zemlja je pred problemom kojim moramo da se bavimo kao društvo".„Treba da počnemo sa borbom protiv našge najvećeg neprijatelja - našeg nestajanja. To je borba za opstanak i budućnost Srbije“, poručio je Vučić dodajući da je svestan da će biti veoma teško, ali da zna i da se vredi boriti kao što su to činili naši preci.

Samo takvom borbom protiv sopstvenog nestajanja i ozbiljnom politikom brige o svakom građaninu, ali i mira, stabilnosti, tollerancije, obezbedićemo da u boljoj, prosvećenijoj Srbiji naši potomci slave Srbiju, kazao je on.

"Na današnji praznik nemamo čega da se stidimo, već imamo pravo i obavezu da se ponosimo precima, ali i obavezu da se brinemo o potomcima i zato moramo da se posvetimo najvećem problemu - nestajanju", rekao je Vučić, te dodao da je ponosan što je prvi predsednik Srbije koji je došao u Orašač i koji je mogao ispred spomenika Karađorđu da kaže nekoliko reči o problemima.Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da nema bolje mesta od Orašca da se okupi srpski narod, koji danas sa pravom može da prosljavlja dan Srbije i sve praznike i da govori o slobodi, jer smo mi predvodnici te slobode na ovim prostorima, "okupljeni pod zastavama Srbije i Republike Srpske".

"Srpski narod je stradalnički narod prošlog veka, a ovaj vek neka bude vek naše, srpske slobode. Gde god bili, srećan vam praznik Srbije, koji je okupio ovde, u teškim uslovima, posle nekoliko vekova borbe za slobodu i trpljenja, naše pretke koji su doneli odluku o ustanku i bili sposobni da samo nekoliko decenija posle iznedre najsavremeniji ustav tog vremena. To govori o nama i našim potencijalima", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Srbi, koji su sav svoj nacionalni život proveli u neprestanoj borbi za slobodu, nisu proizveli samo jednog Karađorđa nego mnoge "Karađorđe" i mnoge znane i neznane junake koji su se borili za slobodu.

On je podsjetio da je srpski narod, koji je danas okupljen oko nacionalne ideje i države Srbije, ideje koja se zove sloboda i nacionalni ponos i identitet, kroz svoju istoriju morao da prođe mnoge zablude, a jedna od njih je bila Jugoslavija.

"Srbi su stvarajući Jugoslaviju htjeli da stvore slobodu i za druge, a ne samo za sebe, da bi ti drugi na kraju u raspadu bivše Jugoslavije stvorili svoje države, ali i nas vratili Srbiji", napomenuo je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da danas srpski narod ima svoje dvije države - Republiku Srbiju i Republiku Srpsku.

"Mi smo ponosno okupljeni oko ideje srpskog naroda i kao što je (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić rekao - nema hrvatskih, bosanskih ili nekih drugih Srba, nego postoji jedinstven srpski narod gdje god se nalazio i gdje god živio, sa svojom tradicijom, krsnom slavom, jezikom i pismom i sa svojim govorom srpskim", naglasio je Dodik.

Obilježavanju i odavanju počasti su, osim velikog broja građana, prisustvovali premijeri Srbije i Srpske Ana Brnabić i Željka Cvijanović, kao i predsjednik Skupštine Srbije i Srpske Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, potpredsjednik Skupštine Srpske Nenad Stevandić, kao i ministri u Vladi Srbije, Vojske Srbije, te predsjednik Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Milorad Pupovac.

Srbija Dan državnosti obeležava 15. marta na danas kada je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. godine usvojen Sretenjski ustav.(BN/Tanjug)
Foto: Tanjug

KOMENTARI27
POŠALJITE PORUKU

ROMAN

15.02.2018 14:09

Šta traže fukare iz Republike Srpske...

Bolje reci sta traze kod" politickog pobacaja"!!! U nazad par godina kad je Boris Tadic bio presednik!!!

Romanaaa!!!

15.02.2018 14:20

Mozda se Mile kandiduje za gradonacelnika Beograda, jedino mu jos to ostaje. 😁😂🤣

Re

15.02.2018 15:17

Dani prdljavine...ocuvati narod???Ti i Dodik?Umisljenj vladar sve serbskoga i seljacina iz Bakinaca,a pre svega lopov.Vi cete sacuvati srpstvo????Ili mozda i onog jadnog patrijarha uvrstavate u spasitelje??Ko nas vodi kad pogledam bice dobro ako nas pola miliona bude u RS sledece godine.U kom vi svijetu zivite jbt...

Mi Sami

15.02.2018 17:31

E moj narode

15.02.2018 14:31

Šta je dočekao vođa Prvog srpskog ustanka, da mu ovakve "patriote i borci" za Srpski narod polažu vijence na spomenik.

Bole

15.02.2018 14:33

Sačuvati narod, dabome. A ne sačuvati ratne profitere i dezertere.

Narod se sam čuva...u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji...

Djole

15.02.2018 21:44

Lola

15.02.2018 14:39

Nista drugo ovaj dvojac neradili samo polagali vence i palili svece srbima iz proslosti danasnjosti I u buducnosti.

Sindrom izumiranja!

15.02.2018 14:41

Sa obe strane Drine desava se katasrofa nezabiljezena u istoriji. Po prvi put Srbi sami sebe gase. Razlog za ovu, najvjerovatnije bespovratnu pojavu je negativna selekcija, koju revnosno provode ova dva aktuelna rezima.

sve najbolje!

15.02.2018 14:41

Narod se masovno raseljava, dzabe su sve ove govorancije.

Kad rade za strance! I njihove interese.

Piksi

15.02.2018 15:08

modričanin

15.02.2018 14:42

Srbin sam, al jadna je Srbija i Srpski narod kad poziva ove lopove iz Republike Srpske. Dno dna.

TAKO JE....

PRIJEDORČANIN

15.02.2018 14:59

Slažem se nije sav narod lopov kao ovaj što stoji do Vučića.

ja

15.02.2018 15:08

ispravka krivog navoda

15.02.2018 14:48

Andrić nije rođen u Srbiji, Ivo Andrić je rođen u Docu kod Travnika a Travnik je u Bosni, Nikola Tesla nije rođen u Srbiji, N. Tesla je rođen u Smiljanu a Smiljan je u Hrvatskoj.

Nije bitno gdje su rođeni, bitno je da su Srbi.

GLIGOR

15.02.2018 15:04

I tvoj pradeda je bio Srbin, a ti šta si?

Re

15.02.2018 15:49

Veteran

15.02.2018 14:56

Lijepa govorancija ali se niko nije osvrnuo na podatak koliko se porodica iselilo samo prošle godine iz RS-a.

supljeprazno

15.02.2018 15:01

"Vučić je, u svom govoru, ukazao da Srbija ide ka članstvu EU, ali ne zapostavlja prijateljstva sa Rusijom, Kinom i drugima."

Najveci problem Vucicu sto se intenzivno druzis sa lopovima i to oni debelo koriste a prodali bi te za veceru.Trenutno si im dzoker na izborima a kad im ne budes potreban bices prodat kao Karadjordje za poklon pasi.Nije daleko vrijeme da se sam uvjeris u to.

Dalaj Lama

15.02.2018 15:37

Ime

15.02.2018 15:18

Opet samo prazne price, demagogija i presipanje u prazno sto Srbi jedino mogu i tu su prvi u svijetu. Stalno se spominje neka prošlost koju vuku sa sobom a koja im određuje sadašnjost i zbog te prošlosti pate jer ne žele da je se oslobode. Srbska politika je propala politika i to se vidi na terenu. Ljudi se iseljavaju masovno i natalitet nikakav. Zbog Srbovanja i pisanja memoranduma se ne može sačuvat Srbski narod . Ali oni to i dalje čine. Rezultati na terenu pokazuju da je to ubitačno po Srbski narod. Ovo je pravo samoubistvo jednog naroda. Oni koji govore istinu i put kako stvarno treba su izdajnici a ostali su kriminalci i još sveopsti zaštitnici Srba.

Tz

15.02.2018 18:13

Haha pa ovo vise postaje bolesno sta ova dva lika rade,pitam se samo sta je sa ovim narodom kao narod smo nula velika nula.

Svedska

15.02.2018 19:55

Gledam ovo ove popove sa politicarima,to nije moguce vidjeti u Svedskoj popove i politicare zajedno.

Istina

16.02.2018 00:55

Ovi nas sahranise pa polažu vijence i pale svijeće.

BOBA

17.02.2018 15:14

NA SKUPU IMA VIŠE OVIH IZ RS ODNOSNO KOALICIJA SNSD,SP,DNS OTKAD TO DA SVI IDU. KOJI PROVOD PROMOCIJA I DEMAGOGIJA ŠTA JE LJUDI POGINULO ZA KOJE NIKO NEZNA NITI PRIČA O NJIMA ZAŠTO SE VRAĆAMO U PROŠLOST, ZAŠTO NE IDEMO U BUDUĆNOST. NIŠTA OD OVOGA NEMAMO SAMO TUGU I ČEMER.MJESTO NA KOM SE NALAZITE JE MJESTO KOJE NIKAD FAMILIJA NEĆE ZABORAVITI A VI GOSPODO UŽIVAJTE.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.