Albanci blokiraju SPC na Kosmetu?

Kosovski Albanci pokušavaju da uvedu ekonomsku blokadu Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u samoproglašenoj republici Kosovo, izjavio je predstavnik Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ u Rusiji Aleksandar Lukaševič.

  • Vijesti
  • Srbija


On je tokom sjednice Stalnog savjeta OEBS-a u Beču rekao da se Srpska pravoslavna crkva i dalje suočava sa zlostavljanjem i da kosovski Albanci pokušavaju da ovoj instituciji uvedu ekonomske sankcije i da joj oduzmu imovinu i sva sredstva za izdržavanje.

Lukaševič je kao primjer naveo kontroverze u vezi sa Manastirom Visoki Dečani, koji je Unesko proglasio ugroženom lokacijom svjetske baštine.

"Lokalne vlasti ignorišu razne odluke, uključujući odluke suda, koje potrvđuju pravo manastira na vlasništvo nad susjednom teritorijom", izjavio je predstavnik OEBS-a.

Lukaševič je dodao da je manastir u Đakovici nedavno bio meta napada radikalne grupe i da je policija morala da interveniše i dostavi hranu i druge potrepštine monahinjama u manastiru.

On je napomenuo da Rusija očekuje od OEBS-a da poveća napore u borbi protiv radikalnog nacionalizma među kosovskim Albancima, prenio je TASS.

"Podržavanje radikalizma dovešće do novog problema na srpskom Kosovu i u zemljama koje se graniče sa pokrajinom. To je dio šireg problema podržavanja radikalnog nacionalizma na teritoriji koju pokriva OEBS, što bi moglo da predstavlja prijetnju stabilnosti u Evropi", zaključio je Lukaševič.

(SRNA)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

šta

16.02.2018 08:43

Rusi trebaju ući na Kosovo kao što su ušli u Siriju i rastjerati gamad. Znam da Klintonovima i Trampu neće biti pravo ali ko njih j.be.

Upravo tako! Rusi ne samo datrebaju da ociste Kosovo nego treba da izgrade vojnu bazu u BiH i da rastjeraju EU-sljam sa ovih terena. Za sva vremena.

lwrst

16.02.2018 09:25

Rusi neće ući na Kosovo jer Ameri su već tamo.I zar nekostvarno misli da bi rusi napali amere i to zbog Kosova koje čak i Srbija nebrani nego ga prodala od davno Samo nemože se to tek tako javnoo. Nego polako i tajno.

Turboskara

16.02.2018 11:17

Pa i u Siriji su skupa i Ameri i Rusi i šta onda. Rusi samo jave:"Sklonite se Ameri, mi danas rokamo". I, ovi se sklone da ne smetaju. Gdje je problem?

re turboskara

16.02.2018 13:11

Bosnjak

16.02.2018 09:26

Kako to da svi ovi problemi i"napadi" na srpstvo su najjaci bas u predizbornim mjesecima? Istovremeno su i Bosnjaci ugrozeni zbog 2500 pusaka, aman. Hrvati ce ostati bez zraka ako se ne promjeni izborni zakon.

Pa objasni, vidim da si upućen.

re bošnjak

16.02.2018 13:32

Di

16.02.2018 10:27

"Podržavanje radikalizma dovešće do novog problema na srpskom Kosovu i u zemljama koje se graniče sa pokrajinom". neverovatno da ludi ne mogu svatiti da je Kosovo gotova prica i da se jos uvijek nadaju nekakvom cudu.

Gore nego sto je sad.

Nemoze

16.02.2018 15:47

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.