Za Kosovo postoji nekoliko modela

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Reuters da za Kosovo postoji nekoliko modela, a da su najbolji oni koje bi i jedni i drugi teško progutali. Za pravljenje kompromisa je, navodi, potrebno mnogo razgovora i mnogo političke volje u Prištini, ali i u Briselu. Dodaje da su priznanjem Kosova svi principi prava "doslovce pogaženi".

  • Vijesti
  • Srbija


"Od 2008. godine očekuje se od Srbije da to prihvati, da 'pokažemo koliko smo veliki i da razumijemo da smo to sve izgubili' - to sve, naravno pod znacima navoda - ali ono što govorim na svakom mjestu, a naročito u Briselu, to je da Albanci smatraju Kosovo svojom teritorijom, a Srbi svojom, u skladu sa Ustavom Srbije... Za neki dogovor potreban je kompromis, i ne može jedna strana da dobije sve, a druga da nema ništa. Ne može jedna strana da bude zadovoljna, a druga nezadovoljna, jer to neće dovesti do rješenja. Do rješenja može da dovede to ukoliko i jedni i drugi budemo ili nezadovoljni, ili bar pomalo zadovoljni", rekao je Vučić.

Na konstataciju da je šef njemačke diplomatije Siegmar Gabriel na Kosovu rekao da će Srbija morati da prihvati nezavisnost Kosova da bi ušla u EU, Vučić je rekao da za Kosovo postoji nekoliko modela.

"Ljudi pojednostavljeno gledaju na stvari, pa kažu - aha, ovo parče teritorije je za nas, ovo za njih... Postoji mnogo različitih modela koje bi teško 'progutali' i jedni i drugi. A kada bi teško progutali i jedni i drugi, to su onda i najbolji modeli. Zato je potrebno mnogo razgovora, za šta je neophodno da i mnogo političke volje u Prištini, ne samo u Beogradu".

Vučić ocjenjuje da je potrebno i mnogo političke volje u Briselu za pravljenjem kompromisa, umjesto što se, kako je rekao, samo nastavlja sa pritiskom na Srbiju.

Predsjednik Srbije je rekao da bi narod u Srbiji bio taj koji bi odlučivao u vezi sa priznanjem Kosova. "A ako mislite da to može da dobije većinu u Srbiji - ja nisam siguran".

Naveo je da su priznanjem Kosova svi principi prava "doslovce pogaženi". Pravo je pogaženo, srušilo se davanjem nezavisnosti Kosovu, dodao je.

Sada mi treba da sagledamo današnju realnost, da razumijemo odnose u svijetu, ali i na Kosovu, kaže Vučić. "I da razumijemo da sve nije naše kako smo najlakše sebe učili, ali naravno nije sve ni njihovo, kako oni pokušavaju da pokažu, dokažu", dodaje.

Kako je naveo, onaj ko je ozbiljan i racionalan će potražiti kompromisna rješenja.

"Ako se takva rješenja ne budu željela, nema tu prevelike tragedije, osim da je to loša vijest za srpsko društvo, imaćemo zamrznuti konflikt decenijama, koji će jednog momenta, kroz 20 ili 30 godina, na žalost da se odmrzne i znate šta to onda znači... Zato toliko insistiram na miru i stabilnosti, na pregovorima i rješenju, jer ne bi trebalo to sve da ostavimo našoj djeci i njihovoj djeci. Kao što je to rekao veliki srpski pisac Borislav Pekić - ne treba da ljubimo zemlju naših predaka, već zemlju po kojoj će da hodaju naša djeca", zaključio je predsjednik Srbije.

(N1/Reuters )

KOMENTARI17
POŠALJITE PORUKU

Гаврило Принцип

16.02.2018 23:20

Отето проклето !

Sacekati povoljne okolnosti i vojno vratiti nasu zemlju. Ovaj tunjo mnogo sara i mudruje, a do sada je jedino srpski narod svojom taktikom uspeo zavesti i nikog drugog. Jeli to mudrost koju predsednik Srbije treba da ima?

cvcv

17.02.2018 01:02

Pa đesi Gavrilo?

Re

17.02.2018 01:06

Kosovo je Republika jasno kao dan

bajker

17.02.2018 01:13

Jeli mislis na Kosovo koje je nama oteto ili na Vojvodinu koju smo mi oteli Madjarima

sarkasticni

17.02.2018 03:58

Je li to važi i za Bjeljinu,Višegrad,Foču,Bratunac,Prijedor...

sarajlija

17.02.2018 06:42

Svet pritiska na,Srbiju da potpiše za neodvisno kosovo jer znaju da ako,Srbija nepotpiše taj memorandum nevredi ništa.Svi neka potpišu taj sporazum ništa nevredi ako Srbija nije podpisala.Utom slučaju kosovo je,Srbija to svet dobro zna zato vrše toliki pritisak da, Srbi potpišu.

Neđo.17.Februar.2018

17.02.2018 08:41

boracc

17.02.2018 06:11

Ama i laik zna da vama i nije do Kosova nego ste vi pojedinci u pitanju ko da ga prizna izgubio bi povjerenje glasaca do cega je vama najvise stalo samo Kosovo i nije toliko interesantno.

Mlki

17.02.2018 06:24

Svet kaznjava Srbiju zbog milosevica i vase politike. Svima je jasno da je Kosovo ta kazna. Isto tako je bilo 1918 sa Vojvodinom, kaznili su svabe. Mozemo mi govoriti ustav ovo, ono u ustavu pise. Ali cinjenice govore sve

Turboskara

17.02.2018 07:29

Uvod u uvertiru o priznanju Kosova.

Dozvoliće Hrvatima arbitražu oko Dunava i bukvalno im pokloniti dio Srbije sa strane Dunava prema Srbiji; za KiM je potpisao Briselski sporazum mimo rasprave i odluke u Skupštini Srbije; Madjari investiraju u Vojvodini posvuda, rezultati toga tek treba da se vide; itd.

Plus

17.02.2018 08:42

Pero

17.02.2018 07:33

Vucic ce bez uslovno znati Kosovo,to je njegova posljeda zadaca zadana od zapadnih medijatora.Poslije priznaja Kosova Vucic i njegov sns povlace se sa politicke scene.

Do tada će njegov brat, pajdaši poput Kokeze da izvuku lovu...i odoše oni daleko odavde sa našim parama, a nama ostavljaju milion problema.

Taktika

17.02.2018 12:05

Car Lazar

17.02.2018 07:45

Zasto bi nekakav model morao biti bolan za starosjedioce Kosova, Srbe? Jel to Srbi moraju biti kaznjeni zbog mlade demokracije?

Dijagnoza

17.02.2018 08:37

Lagano priprema narod za priznanje. Ako uspije da pocijepa Kosovo i dobije teritoriju do Ibra to će plasirati kao najveći uspjeh i pobjedu u bogatoj istoriji Srbije

Walter.

17.02.2018 10:23

Kosovo je Republika medunarodno priznata od mnogo zemalja.

Južna Osetija, Abhazija, Pridnestrovje takodje.

Re Walter

17.02.2018 11:01

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.