Potpisan sporazum o saradnji

Delegacija rumunskog grada Trgovište posjetila je danas Bijeljinu. Potpisan je sporazum o saradnji sa predstavnicima Univerziteta Istočno Sarajevo. Takođe, gradonačelnik Bijeljine sa saradnicima prezentovao je rumunskoj delegaciji privredne potencijale Semberije.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Predstavnici rumunskog grada Trgovište su tri dana gosti Republike Srpske. U Semberiji vide značajne kapacitete za uspješnu saradnju. Za početak u oblasti obrazovanja.

"Prije svega njihov cilj je poboljšati saradnju u oblasti obrazovanja, ali postoje realne mogućnosti i za saradnju i u oblasti privrede, kulture, sporta. Ovo je bila prilika da im obećamo i uzvratnu posjetu", rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Predstavnici Univerziteta Istočno Sarajevo i Univerziteta “Valahia” iz Trgovišta potpisali su sporazum o saradnji dva univerziteta.

"Međuuniverzitetski sporazum podrazumijeva razmjenu studenata, mobilnost akademskog osoblјa, zajednički istraživački rad i razmjenu iskustava kada je riječ o visokom obrazovanju", istakao je prof. dr Kalin Oroš, rektor Univerziteta “Valahia” iz Trgovišta u Rumuniji.

Saradnja u oblasti nauke, odnosno visokog obrazovanja, veoma je značajna i za ukupnu saradnju Republike Srpske i BiH sa Rumunijom. Rumunski univerzitet je mlad i jedan od najmodernijih u Rumuniji, posebno u istraživačkom dijelu. EU je finansirala taj univerzitet sa 15 miliona evra.

Rumunskoj delegaciji predstavljeni su i privredni potencijali Semberije. Današnja posjeta realizovana je u saradnji sa ambasador BiH u Rumuniji.BN televizija

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.