U začetku liječiti bolest zavisnosti

Bolesti zavisnosti kao što su droga, alkohol i u novije vrijeme internet treba liječiti u začetku kad su šanse za izliječenje velike, rečeno je na predavanju učenicima Srednje škole „Ivo Andrić“ u Višegradu .

  • Vijesti
  • Republika Srpska


„Prepoznatljivi simptomi bolesti zavisnosti su žudnja i glad, zatim neodoljiva potreba za upotrebom narkotične supstance droge ili alkohola pa onda gubitak samokontrole i tolerancije nakon čega se javlja pretjerano znojenje, drhtanje, strah i na kraju bolovi“, rekao je učenicima neuropsihijatar Ivan Dimitrijević, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu .

On je dodao da onda dolazi i do alterntivnog zamjenjivanja drugih zadovoljstava i hobija, opijanja vikendima u društvu . Ako su tri od navedenih simptoma prisutni, to je onda alarm za uzbunu.U preventivi na put, često i bez povratka , i oboljevanja djece od bolesti zavisnosti veliku ulogu treba da imaju roditelji, ali i šira društvena zajednica.

„Treba držati pod kontrolom koliko djeca provedu na internetu uz igrice, onemogućiti im bilo kakav kontakt sa alkoholom u što ranijem uzrastu a ako već počinju da piju treba da prvo piju sokove jer poslije litra ove tekućine teško ko će moći konzumirati veću količinu alkohola'', istakao je Dimitrijević.

Dimitrijević savjetuje roditeljima i starateljima da ne puštaju djecu daleko od sebe sve dok oni imaju uticaj na njih i pozitivno ih vaspitavaju kako ih ne bi prepustili ulici i drugima.BN televizija

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Boki

20.02.2018 07:07

Bolesti zavisnosti: kriminal, pljačka sopstvenog naroda, korupcija, nepotizam, laž, zaduživanje sopstvenog naroda itd. Kako se liječi?

Big biznis

20.02.2018 08:25

Sverc droge je big biznis u kojem ucestvuje najveci broj politicara na Balkanu.To je problem a ne djeca.

Markone

20.02.2018 10:14

Trenutno najvise ovisnika u RSu je od kocke,kockaju djeca,staro i mlado,a sve se slijeva u dzepove pojedinaca.Samo mali dio se uplati u budzet,cisto toliko da se moze reci da placaju redovno i uredno,plate 16 mil god, a promet u milijardama.

Ljubomora i zavist su bolest...takvim ko tebi smetaju i apoteke..brzzinske..pekare...hitno na lijecenje drugar

Re

20.02.2018 12:53

Izvini,a sta tebe ima da zanima koliko ko zaradjuje,,,imas li ti jado svoj zivot,,nemas..prop’o ko zeton.

Re Makarone

20.02.2018 13:50

Pod 1. Komentar je bio od osobe pod imenom "Markone" a ne "Makarone". Pod 2. Naravno da ga se tiče koliko ko zarađuje i koliko ko plaća porez, trebalo bi i Vas da intresuje. Pod 3. Ne piši ako nemaš ništa pametno reći/napisati!

Re: Re Makarone

20.02.2018 14:55

Valjda za to postoje zakoni institucije,zasto bi mene zanimalo koliko zaradjuje moj kolega na poslu,valjda treba da vodim brigu o svojoj plati a ne tudjoj,glup ti komentar do bola

Re

20.02.2018 17:13

Kuc kuc,probudi se ovo je kapitalizam,a ne komunizam i udba ,prespavao si

Re Markone

20.02.2018 18:00

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.