Ko su pripadnici jedinice “Tim 6“?

Šta je to Tim 6, grupa američkih marinaca, kojoj je, kako je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pripadao i marinac uhapšen nedavno u Beogradu?

  • Vijesti
  • Srbija


To je upravo ona jedinica čiji pripadnici su, pored ostalog, locirali i ubili vođu Al Kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

Reč je o pripadnicima elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke", koji sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Oni su delovali u ratnim područjima u Jemenu i Somaliji, a izvodili su vojne operacije i u Avganistanu.

Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta.

Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.

To je partnerstvo koje je započelo u Iraku, gde su se zajedno borili protiv ekstremista.

"Foke" i Delta, pod komandom JSOC, su naučili da rade kao FBI agenti - oni prvo napadnu metu, ubiju je ili zarobe osumnjičene i potom sakupe dokaze na licu mesta.

"Foke" su delovale i na tlu Pakistana 2008. godine, a prema navodima medija, sprovode i vežbe u Južnoj Koreji, kako bi uklonili severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Američki vojni zvaničnici su potvrdili da su u Južnoj Koreji izvedene zajedničke vežbe, ali ne i da im je cilj uklanjanje predsednika Severne Koreje.

Američki državljanin Danijel Dejvid Korbet, koji je pre nekoliko dana uhapšen u Beogradu, bivši je marinac i pripadnik elitne jedinice "Foke", zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

On je uhapšen u stanu u Beogradu i kod njega je pronaden pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor do tri meseca, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Zajedno sa njim uhapšena su i tri sprska državljanina, kojima je takođe određen pritvor do tri meseca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da ima faktora spolja kojima ne odgovara stabilan region i s tim u vezi izneo podatak da je u Srbiji uhapšena osoba koja je pripadala "Timu 6", koji je svojevremeno jurio i Osamu bin Ladena u Avganistanu.

"Ja danas nažalost ne smem o tome otvoreno da govorim, mislim da znam kome odgovara a kome ne dogovara, ali nisam siguran da ne bih ugrozio pozicije Srbije ukoliko bih o tome javno govorio. Nisam siguran da svima odgovara stabilnost. Mislim da ima i faktora spolja koji ne žele tu stabilnost", naglasio je on.

"Zamislite da vi nađete tipa iz Tima 6, koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistanu i nađete ga sa brušenim pištoljem ovde i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj i uhapsite te Srbe koji su to dostavljali, a oni ćute svi kao zaliveni, neće da govore za šta je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu...", kazao je predsednik.

Kako kaže, međutim, narod je pametan i zna da niko ko je jedan od najpoznatijih specijalaca nije došao iz San Dijega u Srbiju tek tako...

Izvor: Tanjug

KOMENTARI13
POŠALJITE PORUKU

Re

20.02.2018 20:10

Ja mitova. Takvi ljudi se nehvataju ovaj je bio turista

Da je bitan licno bi Tramp dosao da ga izbavi ili bi zaprijetili bombardovanjem da ga puste.

NKVD

20.02.2018 20:21

Ajd ne jedi govna.nije doso u bosnu pa da ga ne uvate.Vidim te nazovi specijalce pa nisu smjelii nosa pomolit na kosovu.Nije to Irak il Avganistan pa da setaju kako hoce.

re re

20.02.2018 20:34

Ma ne zajebavaj , uhvatio ga Neša specijalac dok je turpio brojeve sa pistolja hahahahaha Pa ovo vise nema nigdje, koliko je narod glup i izdresiran.

Igor

20.02.2018 20:34

Normalno da gospodin Vucic ne govori sve otvoreno Amerikanci su Problem to nije nista novo. Gdje stignu tu ubijaju.

Udruzeni u zlocinima

20.02.2018 20:43

Misli Fokan da se zeza sa Nešom Slinom i Batom Keramičarom??? Ne zna on bre s' kim se zakačio, ima da ga muče čitanjem kupljenih doktorata sve dok ne propeva! 😂😂😂😂😂

Sudija

20.02.2018 21:41

Jok uvatio ga mup federacije.nije u tebe mozak dobar.posjeti malo psihijatra.

re igor

20.02.2018 22:06

A ko si ti.

Rere,

21.02.2018 09:20

izraelac

20.02.2018 21:55

Cuj to da tako opasan tim i tako profesionalan ne izvrsi atentat... hahhahahahhahahaaaaa

O'ladi malo: Imaš li ti nekog posla dole ili stalno visiš na ovom portalu i provociraš? Brini se za to šta se dešava u tvojoj državi (Izrael) a nas ostavi na miru. Ni mi se ne brinemo za tebe.

@izraelac

21.02.2018 07:50

bsk

20.02.2018 22:12

Vucic velika zverka zajebao i bin ladena do m--a

Чича Грујо

21.02.2018 00:41

Руски медвед подавио све Фоке !!!

devgru1

22.02.2018 00:07

Hehe ne možete mu ništa ionako....CIA će sad odraditi svoj dio posla. Ne daj se D.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.