Parlament RS o iznosu garancija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković rekao je da bi odluka o iznosu garancija od 750 miliona KM koje može izdati Srpska za ovu godinu trebalo da bude usvojena jednoglasno jer će garancije biti izdavane tamo gdje su najpotrebnije.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Vuković je naglasio da će Klub poslanika SNSD-a podržati ovu odluku.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske o prijedlogu ove odluke po hitnom postupku Vuković je rekao da će garancije dobiti onaj ko ispunjava potrebne uslove i za one projekte koji su opravdani i koji će dovesti do velikog investicionog zamaha i stvaranja radnih mjesta.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može dati Republika Srpska u ovoj godini po hitnom postupku u suprotnosti sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine Srpske.

On je tokom skupštinske rasprave o ovoj temi rekao da se po hitnom postupku mogu donositi zakoni, ali ne i odluke.

Čavić je naglasio da je Prijedlogom ove odluke predviđeno, između ostalog, da se garancije izdaju i za pokriće deficita i restrukturisanje duga, čime se otvara mogućnost da "pravna lica sredstva iz kredita za koji su dobili garancije Vlade Srpske mogu koristiti kako hoće".

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da nema razloga za hitan postupak kod Prijedloga odluke o garancijama, dodajući da je razlog hitnosti taj što je ovo izborna godina.

"Garancije se, prema obrazloženju, mogu dati svakom i za sve, ali samo kako to odredi Vlada Srpske i u političkom žargonu to se zove kampanja", rekao je Glamočak.

On smatra da su jedan od parametara zbog čega se Srpska treba zadužiti neizmirene obaveze iz prethodnog perioda.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo smatra da bi se usvajanjem odluke o iznosu garancija od 750 miliona KM stvorila opasnost da za ovu godinu ukupna zaduženost značajno premaši milijardu KM.

On je pojasnio da bi toliki nivo zaduženost bio stvoren datim grancijama za zaduživanje po toj odluci uz još zaduživanja na osnovu trezorskih zapisa i po drugim stvorenim osnovima zaduživanja.

Rasprava je vođena i o nabavci radara i sigurnosnih kamera za kontrolu bezbjednosti saobraćaja za potrebe MUP-a Srpske po sistemu javno-privatnog partnerstva, a opozicioni poslanici navodili su da je to netransparentno, u suprotnosti sa većim brojim zakona, da je štetno po budžet Srpske i da su moguće razne malverzacije.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija ponovio je da je to jako transparentan proces, kao i da je u studiji koju je pripremila jedna nezavisna kuća, a koja nije bliska Vladi Srpske, definisano i preporučeno da se proces nabavke vrši putem javno-privatnog partnerstva.

Izvor: Srna

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Zaduzuj Mile

21.02.2018 12:02

Privedi kraju tvorevinu,..podrsku imas!

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.