Radukić glavni favorit vlasti

Glavni revizor javnog sektora Republike Srpske i njegov zamjenik vjerovatno će biti izabrani na sjednici Narodne skupštine koja je u toku.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Skupštinska komisija intervjulisala je u ponedjeljak popodne sve kandidate, ali ih još nije rangirala jer su pojedini članovi komisije tražili dodatno vrijeme prije nego što se odluče.

Članovi komisije za izbor trebalo bi još jednom da se sastanu i utvrde rang - listu kandidata, koju potom šalju predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku. Ukoliko Dodik na vrijeme predloži kandidate za glavnog revizora i za zamjenika, postoji mogućnost da ih Parlament Srpske potvrdi na posljednjoj tački dnevnog reda – izbor i imenovanja.

Dodik ne mora da se pridržava rang-liste već može da predloži bilo koga s nje.

- Opšti je utisak da je najviše znanja na intervjuu pokazao Dragan Kulina iz Istočnog Sarajeva, čija prijava na javni konkurs je prvobitno bila odbačena, jer nije imao državljanstvo BiH i Srpske, nego BiH i Federacije. Komisija je naknadno promijenila odluku i uzela i njegovu prijavu u razmatranje. Međutim, najveći favorit vlasti za novog revizora je aktuelni v. d. Jovo Radukić, a za njegovog zamjenika Božana Trninić, oboje bliski SNSD – kaže izvor „EuroBlica“.

Radukić se nalazi na čelu glavnog revizora javnog sektora Republike Srpske u svojstvu vršioca dužnosti. Na to mjesto je došao nakon ostavke, koju je pod pritiskom vlasti podnio tadašnji glavni revizor Duško Šnjegota. Radukić je na mjesto v.d. glavnog revizora došao iz Ministarstva finanasija, gdje je bio jedan od glavnih saradnika Zorana Tegeltije.

Zanimljivo je da je i prethodni revizor takođe došao iz Tegeltijinog kabineta i da je do razlaza došlo kada je prošle godine utvrdio i obznanio da se u budžetu Srpske nalazi manjak veći za 130 miliona maraka nego je to prikazala vlada, odnosno ministarstvo finansija.

Glavna služba za reviziju javnoog sektora po zakonu treba da bude nezavisna i profesionalna u svom radu, što je na primjeru Šnjegote se pokazalo da ona to nije i teško da će biti i u narednom periodu jer se na njeno čelo stavljaju bliski i odani ljudi pojedincima iz vlasti.

Pored Jova Radukića, kandidati za glavngo revizora su i:

- Dragan Kulina, Istočna Ilidža, diplomirani ekonomista, zaposlen u Centralnoj banci BiH kao ekonomski istraživač – ekspert.

- Dragan Jović, Banjaluka, diplomirani ekonomista, zaposlen u Centralnoj banci BiH kao samostalni stručni saradnik za ekonomska istraživanja.

-Bojan Ćurić, Bijeljina, zaposlen u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske kancelarija Bijeljina na poziciji revizora.

- Rade Kukić, Banjaluka, diplomirani ekonomista, zaposlen u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske na poslovima revizora.

- Ljiljana Forca, Banjaluka, diplomirani ekonomista, zaposlena u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske na poslovima revizora.

- Božana Trninić, Banjaluka, diplomirani ekonomista, zaposlena u Preduzeću za poštanski saobraćaj a.d. Banjaluka na poziciji izvršnog direktora za ekonomske i računovodstvene poslove.

(BN/Blic)

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.