Ambasada SAD u BiH o vojnoj vežbi

Ambasada SAD u BiH oglasila se povodom pisanja medija o vojnoj vežbi NATO na Manjači kod Banjaluke.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Američka ambasada je saopštila da nijedna od aktivnosti u sklopu vežbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije.

Iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH su na upit N1 istakli da u sklopu kontinuirane, bliske sigurnosne saradnje izmedu BiH i SAD, Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane (ODC) trenutno saraduje sa Ministarstvom odbrane BiH kako bi dogovorio detalje bilateralne vežbe između Nacionalne garde države Merilend i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati u maju 2019. godine. 

"Ova aktivnost deo je partnerstva između Nacionalne garde Merilend i OS BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina svog postojanja. Ukoliko se dogovor izmedu ODC i Ministarstva obrane BiH postigne, ova bi aktivnost bila veoma slična prethodnim vežbama koje su se odvijale širom BiH, ali i širom regije, kroz Program državne partnerske saradnje, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju", navela je Ambasada. 

Iz Ambasade SAD u BiH za N1 su istakli da nijedna od aktivnosti u sklopu ove vežbe ne bi ukljucivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije. 

"Tokom vežbi ove vrste, koristi se municija koja je izmenjena u svrhu obuke i koja nije štetna za okolinu", navodi Ambasada. 

Takođe, navedeno je da Nacionalna garda Merilend i Ministarstvo odbrane BiH razgovaraju i o mogućnosti dovođenja američkih letelica koje bi učestvovale u vežbi, koje bi mogli uključiti i A10 avione, koji su opremljeni posebnim sistemima letenja koji znatno smanjuju rizik od udesa ili kvarova.

(Tanjug)

KOMENTARI13
POŠALJITE PORUKU

popara

21.02.2018 10:00

Prepao se Dodik hapsenja pa izmislio uranijum.

Обзиром да је пуштена прича да ће користити осиромашени уранијум, ако буду вјежбали боље да вјежбају у дијелу БиХ у коме су добродошли. У Српској сигурно нису! (А ти и преварант кога спомињеш можете да оснујете удружење грађана "Анти-Србин".)

Осиромашени уранијум

21.02.2018 11:07

Америкењци нису добродошли са војском у Републици Српској, нормално.

Горан

21.02.2018 15:18

Свиђа ми се ово "Америкењци". У истој лиги је са "Фашингтон".

Осиромашени уранијум

21.02.2018 16:43

Gde je 10, tu je i uranijum. Neka vežbaju kod kuće, oko svojih izvorišta i vodotoka.

Sa strane

21.02.2018 16:52

A 10 koristi razlicite tipove municije, pa vezivati njega za osiromaseni uranojum je glupost nevidjenih razmjera i klasicni spin za polupismeno glasacko tijelo, drugo je pitanje sta se promjenilo od 2009 kada je Milokrad aplaudiro na tim istim vjezbama na svaki opaljeni metak do danas. Promjeno mu se poslodavac, i on je sada potroseni americki spijun, a platu prima od KGBa. Ptuda i ova retorika. Vjezba se treba odrzati. A 10 ce ti doci ovako ili kasnije onako, a Milokrad ce uvatiti maglu u svoju sibirsku dacu.

Vuk

22.02.2018 08:36

Disident

21.02.2018 10:15

AHAHAHAAAAA Uhvatila Dodika prpa od moguceg dolaska americkih specijalaca u Banja Luku.

Zenica

21.02.2018 10:16

Šta je ovom NATO-u !? Pa,zar nisu čuli da od te vježbe nema ništa !? Zar ne znaju da je "lider svih lidera" Dodik rekao odlučno "NE" !!!!??? To njegovo "NE" je mnogo jače od onoga "NE" koje je nekada davno rekao taj "neki bezvezni lider" Tito... Ovo Dodikovo "NE" će u potpunosti poremetiti normalno funkcionisanje tog nekog (navodno vojnog saveza) NATO-a... Ko zna,vjerovatno će NATO nakon ovoga Dodikovog "NE" prestati i da postoji,bolje reći možda se u potpunosti raspadne... Živi bili pa vidjeli...

Mirko BL

21.02.2018 10:18

Eto je vec nesto drugo i kako takva vjezba normalno je da je dobro dosla i treba je podrzati.

На српским територијама НАТО пакт је непожељан, трајно.

16 Бањалучких Беба

21.02.2018 11:24

Па

21.02.2018 10:24

Лепо сам рекао да је "дневник.ба" управу и да је истину објавио а они дупе*** ци су покушали да то демантују. И шта сад? Шта сад кажете кад вам ово потврди амбасада? Мало су нас засипали 95 и 99 год треба то појачати поново и засути нас уранијумом на само 10- ак км од БЛ. Браво, браво, моји струлњаци, ви сте праве патриоте за одбрану РС, па ако хоћете и БиХ. Ово зло под хитно морамо спречити. Све издајник до издајника. Шта кажете сад, а?

E MILE SPREMAS SE ZA CLANA PREDSJEDNISTVA BiH I BIO BI U PRILICI DA ZA VRIJEME MANDATA BUDEŠ NEKOLIKO PUTA VRHOVNI KOMANDANT A TI ODMAH NA OSIROMASENI URANIJUM.TI TO PRIČAŠ DA IZDEJSTBUJES ZABRANU KANDIDATURE JER STREPIS OD SARAJEVA PA TI TREBA ALIBI TI PUCAS NA PREDSJEDNIKA SRBIJE.

34

21.02.2018 14:30

Dodo je Amerima i rusima zabranio izlete na mjesec, a kamoli da im ne zabrani jednu usrani vježbu. Dodo rastura, sad sam se uvjerio da si prvi u svijetu kartona, svi igraju kako ti sviras.

Istina

21.02.2018 23:29

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.