Naučnici uspjeli da riješe osnovnu zagonetku mozga

Naučnici procjenjuju da oko 40 odsto pacijenata koji su u komi zapravo može da bude svjesno, o čemu svjedoče najnovije dijagnostičke metode, koje omogućavaju da se procijeni aktivnost neurona u realnom vremenu.

  • Magazin
  • Zdravlje


Jedan od primjera je Munira Abdula, koja je imala saobraćajnu nesreću 1991. godine. Zbog ozbiljnog oštećenja mozga bila je u vegetativnom stanju, ali porodica je nastavila sa njenim liječenjem, prenosi Sputnjik.

Pacijentkinja je 2017. godine prebačena u specijalizovanu kliniku u Njemačkoj. Poslije 27 godina provedenih u komi, ona se probudila.

Kako saopštava BBC, čak je u stanju da pomalo komunicira sa svojom rodbinom. Iako je to rijedak slučaj, normalan život nakon toga ipak nije moguć zbog velikog oštećenja mozga.

Trougao svijesti

Koma je potpuni gubitak svijesti. Čovjek ne reaguje na spoljašnje stimulanse, ne može da se kreće, sva aktivnost mozga je zaustavljena. Međutim, osoba je i dalje živa. Obično je takvo stanje posljedica teških mehaničkih oštećenja mozga: usljed nesreće, pada sa velike visine ili moždanog udara.

Neuronska mreža

Naučnici sa Medicinskog fakulteta sa Harvarda otkrili su 2016. godine u moždanom stablu dio veličine dva kubna milimetra, koja stupa u interakciju sa neuronima iz korteksa. Ruski biolog Vladimir Kovaljzon nazvao ga je „mestom u kome se nalazi duša“.

Autori rada su pregledali 36 pacijenata sa teškim oštećenjem moždanog stabla, od kojih je 12 bilo u komi. Sa naizgled identičnim stanjem, neki su bili svjesni, a drugi nisu. Magnetna rezonantna tomografija ukazala je na dio moždanog stabla u lijevom dijelu mozga, čije oštećenje dovodi do kome. To mjesto je u interakciji sa dvije regije moždane kore.

Ako je „mjesto gdje se nalazi duša“ u moždanoj kori oštećeno, veza između područja u korteksu je prekinuta i mozak prestaje sa radom. Stanje budnosti i razumijevanje okoline su dva ključna stanja koja određuju svijest.

Naučnici sa klinike pri Univerzitetu u Ajovi smatraju da se svijest takođe oslanja na hipotalamus ili bazalni prednji mozak. Od njihovog stanja zavisi budnost.

Naime, kod 33 pacijenta je nakon moždanog udara bio oštećen talamus. Četvoro njih se nalazilo u stanju kome. Ispostavilo se da je njihov mozak značajno oštećeniji, jer su, osim talamusa, kod njih oštećeni i hipotalamus i moždano stablo.

(Sputnjik)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Znam to sve i bez Munire

22.09.2019 16:52

To je razlog da nisam dopustila pasivnu eutanazije. Ljudima treba pomoći do zadnjeg i samo Bog ima pravo da to prekine.

Pa reci ti to onda fino bogu i saslusaj sta ce ti reci pa nam javi.hvala

Ptt

24.09.2019 23:43

Ti si nepismen. Otprilike si na nivou deta od 9 godina. Možda si i alkoholicar pa pijan pišeš.

Da javim-Ja čitam puno

25.09.2019 11:31

znaci doktori nam ne trebaju, samo bozija pomoc?

bog sam ja

01.10.2019 10:55

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.