Brisel: Neizvesna sudbina Albanije i S. Makedinije

Lideri EU na samitu u Briselu satima traže zajednički jezik kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

  • Vijesti
  • Srbija


Diplomatski izvori navode da zemlje članice pokušavaju da dođu do zajedničkog teksta zaključaka kojim bi se poslala pozitivna poruka zemljama kandidatima, ali ne i dalo zeleno svetlo za početka pristupnih pregovora.

Razgovori EU lidera o proširenju i procesu pristupanja Uniji počeli su nešto iza sedam časova uveče, a zajedničkog stava nije bilo ni nakon ponoći.

Iako veliki broj zemalja EU smatra da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom, grupa zemalja među kojima su Holandija, Danska i Španija zalaže se za otvaranje pregovora samo sa Skopljem, navode izvori sa sastanka.

Istovremeno, Francuska, Italija i Nemačka odbacuju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja.

Francuska se pored protivljenja otvaranju pregovora sa obe zemlje zalaže i za promenu metodologije procesa pristupanja.

Izvori iz Evropskog saveta kažu da zemlje članice na prvom mestu Francuska, Nemačka, Holandija i Danska pokušavaju da usaglase tekst koji bi odložio pristupne pregovore Albanije i Severne Makedonije za 2020. godinu, ali i pokušao da ''ohrabri'' ove dve zemlje.

Pitanje proširenja je bila je prva tačka razgovora lidera tokom večere u Briselu, odmah nakon usvajanja sporazuma o Bregzitu.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ovo pitanje uvrstio je na agenda samita EU nakon neuspeha evropskih ministra da postignu konsenzus oko novih koraka u pristupnom procesu Skoplja i Tirane.

Iz finskog predsedavanja EU kažu da su zemlje članice razmatrale sve moguće opcije, među kojima i razdvajanje početka pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije, kako bi postigle bilo kakav napredak.

Francuska je i tom prilikom ostala pri poziciji da ni jedna ni druga zemlja nisu ispunile uslove za početak pregovora, ali i da se ceo proces pristupanja treba reformisati pre nastavka integracija zemlja koje žele da postanu nove članice Unije.

(Tanjug)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Jaffa

18.10.2019 07:53

Kamo sreće da prime Albaniju u EU...eto im svi Albanci na raspolaganje, sami su ih i izmislili.

Ma ne oni će u ovaj POKRET NESVRSTANIH..

Nesvrstani

18.10.2019 08:45

PA U TOM BRISELU IMAJU ZA SVE RJEŠENJE. KAKO SAD OVO. MAKEDONCI I IME I VJERU ZA VEČERU PROMJENIŠE. MA KAKVI.

HA HA HA

18.10.2019 09:50

Joja

18.10.2019 08:18

sve primajte eto vam ih samo odjebite od srbije i republike srpske

Joj koji si ti neznam kako bi te i nazvao seljacina, papak, bljuzgo idi jado jadna zavuci se u svoju jazbinu i smrdi u njoj za tebe nije da vidis ni sunca ni mjeseca

audi

18.10.2019 09:15

Baš Tako.

Dora.

18.10.2019 21:45

Joja

18.10.2019 08:19

srbija i pravoslavlje ce nestati ako udje u eu ...

Zaboli me !!!! Zato ja odoh za Njemačku a ti čuvaj pravoslavlje da nestane ...

Re

18.10.2019 09:06

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.