Svjetska banka: Nema razvoja BiH bez niza reformi

Nema ekonomskog rasta bez reformi, poručeno je nakon sastanka delegacija BiH i Svjetske banke u Vašingtonu.  

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Svjetska banka nastaviće da pruža podršku Bosni i Hercegovini, a posebno na programu reforme zdravstvenog sektora, što je osnova za postizanje održivog sistema zdravstvene zaštite, kao i na reformi javnih preduzeća kako bi se unaprijedila operativnost i finansijska efikasnost preduzeća. 

Poruka je to potpredsjednika Svjetske banke za Evropu i Srednju Aziju Sirila Milera tokom razgovora sa delegacijom BiH u Vašingtonu, koju je predvodio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Razgovarali su o nastavku saradnje, te naglasili da je za ekonomski razvoj važna izgradnja infrastrukture, posebno saobraćajne, energetske, komunalne i digitalne. Bitno je, ističu, i povećanje kvaliteta sredstava za mala i srednja poduzeća, kako bi se povećavala njihova produktivnost i otvaranje novih radnih mjesta, a sa ciljem da se spriječi odlazak mladih ljudi iz BiH.

Naglasili su da su strukturalne reforme bitne za ekonomski razvoj BiH, a koje prati i finansijska pomoć. 

Zvizdić i Miler su se složili da među glavnim prioritetima Svjetske banke treba da budu projekti koji imaju direktni uticaj na kvalitet života građana i projekti koji će ubrzati ekonomski rast i povećati zapošljavanje.

(Srpskainfo)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

re

20.10.2019 21:57

Dolaze reforme ,pripremite se na masovno pustosenje otkazi u zadravstvu i javnom sektoru ce da pljuste

Gde su vam korisnici kredita sve utrošili kredite, 60% nenamjenski, a 80% nepotrebno su uzeti (oprani; ministarstva, uprave, JP, općine...)

svetski kredit

21.10.2019 09:57

Jaffa

20.10.2019 22:30

Dajte ljudima posla i normalne plate!

Jagger

21.10.2019 06:31

Sad će narod da se najede reformi.

S tim da i to pro forme. :)))

Direkt

25.10.2019 02:23

Vi

21.10.2019 23:13

to i svjesno radite dajuci kredite sakom i kapom dok ne postignete duznicko ropstvo jer to i jeste vas cilj ali to uspjevate uz pomoc domacih izdajnika koji pola kredita pokradu pola utrose u koruptivne svrhe nemisleci ko ce morati vracati!

Direkt

25.10.2019 02:22

To i vrapci na grani znaju, samo nasi politicari se prave ludi.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.