Poslanici sutra o rebalansu budžeta za ovu godinu

- Narodna skupština Republike Srpske razmatraće sutra po hitnom postupku Prijedlog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu kojim je planiran budžetski suficit od 67,6 miliona КM, rečeno je Srni u parlamentu Srpske.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Budžetom Republike Srpske za ovu godinu od 3,256 milijardi КM bio je planiran budžetski suficit od 56,6 miliona, dok je Prijedlogom rebalansa budžeta za ovu godinu planiran budžetski suficit od 67,6 miliona КM, navodi se u obrazloženju Prijedloga rebalansa budžeta za ovu godinu.

Budžetski suficit biće usmjeren na pokriće dugova domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze Republike Srpske i dugoročnih zajmova od međunarodnih finansijskih institucija.

Razlog za donošenje rebalansa budžeta Republike Srpske jeste obezbjeđenje uslova da se iz viška ostvarenih prihoda u ovoj godini omogući realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća.

Narodna skupština Repbulike Srpske razmatraće sutra i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu - po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu su i Prijedlog zakona o zaštiti od požara, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Početak sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazan je za 10.00 časova. 

(Srna)

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

Skeptik

21.10.2019 10:46

Da li je moguće da po rebalansu ostane višak para tj da li je moguć slučaj da se ne trži novi novac već da se višak novca vrati jer neće biti potrošen?

Nemoj komentarisati nesto sto ne mozes razumjeti,

Op

21.10.2019 11:44

Budzet nije kasica prasisa niti novcanik. Budzetom se samo odredjuje sta ce se placati sa javnih racuna na oanovu planiranih uplata tj punjenjenja tih racuna. Vlada je planirala trosak u odredjenom iznosu ali prihodi su veci nego sto su planirani. Tako da se pojavio visak novca na racunu. Ono sto treba reci da se dio prihoda obezbedjuje kroz kredite ili zaduzivanjem prodajom obveznica na berzi. I ta nasa vlada sada odlucuje kako da trosi taj novac umjesto da su otkazali prodaju obveznica za taj iznos tj umjesto da su otkazali dalja zaduzivanja a da sada privredi smanje poreze za taj nekakav iznos. Sustina je da se suficit na javnim racunima stvara uz pomoc prihoda koji se ostvaruju zaduzivanjem.

Budzet

21.10.2019 12:44

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.