Hrvatska policija ima podrume za mučenje migranata

Na graničom prelazu Bajakovo, ka Srbiji, Hrvatska ima podrume u kojem policija premlaćuje migrante, tvrdi se u najnovijem izvještaju mreže nevladinih udruženja BVMN (Border Violence Monitoring Network), koja se bavi pravima migranata i izbeglica.

  • Vijesti
  • Region


U izvještaju za oktobar ove godine ova mreža je prozvala hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i sprovođenje ilegalne politike sistemskog nasilja nad migrantima. Navodi se da su u pripremi ovog izvještaja aktivisti BVMN-a obavili 30 razgovora sa migrantima i zabilježili njihova iskustva.

Kao posebno užasavajuću priču navode postojanje podruma na graničnom prelazu Bajakovo u kojem hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante.

– U tom su podrumu maloljetnike, od kojih su neki stari smao 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svjedočenje prostoriju opisuje kao veliku dva sa četiri metra kvadratna, do koje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prelazu – piše u izvještaju BVMN.

U tu malu prostoriju bez prozora ponekad se, kažu, ubacuje i grupa migranata. Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izvještaju. Jedan 16-godišnji Avganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena, da su ga tukli šakama i pendrecima. Na jednom maloljetniku je, navodi se, hrvatska policija koristila i elektrošoker i bacala ga o zid podruma, stoji u izvještaju.

– Slučajevi zabilježeni u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu da zlostavljaju tranzitne grupe migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu – navodi se u izvještaju.

Podsjećaju i da su mediji izvještavali o “garaži za mučenje” u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante. U izvještaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi skidanje migranata kao još jedan način zlostavljanja. Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i povreda ruku i nogu, posebno kada, kako se navodi, policija tjera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je takođe zabilježena kao česta praksa.

Zabilježena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu do gola, pendrecima dodirivali genitalije i tako ih, kako se navodi, seksualno zlostavljali i ponižavali. Navode se i dokazi za opštepoznatu praksu razbijanja mobilnih telefona migranata, a hrvatski zakoni se direktno krše i kada se migrantima onemogući traženje prava na azil.

Naglašava se da je uprkos nasilnom i nezakonitom ponašanju hrvatske policija Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja unutar EU i pohvale odlazećeg predsjednika Europske komisije Žan Klod Junkera.

Navodi se i da je u oktobru hrvatska policija u ilegalnim akcijama protjerala najmanje 464, a najviše 607 migranata, zavisno od izvora. Većina migranata je, kažu protjerano u BiH, ali ima i primjera protjerivanja iz Hrvatske u Srbiju.

(Tanjug)

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

Mrkva

19.11.2019 14:59

Ne treba ih mlatiti, ali vecinu treba vratiti u maticne drzave poput: Maroko, Tunis, Indija, Pakistan, Alzir, Egipat...

Ohoho

19.11.2019 16:50

Nisam ljubitelj Hrvatske politike, ali bravo svaka cast tako se cuva granica svoje zemlje a ne ko Bosanci je.. Ih kako hoce migranti...

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.