Vlada nema sluha za nerazvijene opštine u Srpskoj

- Vlada Republike Srpske nedovoljno izdvaja za nerazvijene opštine, naročito u istočnom dijelu Srpske. Kao posljedicu toga imamo masovno iseljavanje stanovništva iz tih lokalnih zajednica, što je veoma opasno za opstanak i integritet Republike Srpske, istakli su načelnici nerazvijenih opština gostujući u emisiji "Izazovi" BN televizije.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Pomoć Vlade Republike Srpske od po 1000 KM za 19 izrazito nerazvijenih opština je uvreda za ove lokalne zajednice. Sa tim minornim sredstvima teško da se išta može unaprijediti u ovih opštinama, navode načelnici.

"Možda ćemo i vratiti tih 1000 KM, vidjećemo. Hiljadu maraka dati jednoj opštini, to je ispod svakog nivoa, ponižavajuće", kaže Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići
.
"Smatram da ovih 1000 maraka ne služi ničemu", dodaje i Bojo Gašanović, načelnik opštine Istočni Stari Grad
.
Načelnik opštine Lopare Rado Savić tvrdi da bi bilo pametnije da je Vlada Republike Srpske, ako već ima 19.000 KM, ta sredstva dala samo jednoj opštini, jer je besmisleno to dijeliti na 19 opština.

Iz budžeta Republike Srpske na godišnjem nivou za 35 lokalnih zajednica se izdvaja 2 miliona i 300.000 KM. To su nedovoljna sredstva, a kada se tu još umiješa politika, opštine gdje je na vlasti opozicija većinom ostaju kratkih rukava, ukazuje načelnik opštine Istočni Stari Grad.

"Postoji neka politička mržnja i ne manifestuju to svi ljudi. koji rade u institucijama nego pojedinci koji ne razumiju odnose da smo mi jedan narod i da ovdje živimo u Republici Srpskoj i da treba ravnomjerno da se razvijamo", kaže Gašanović.

Načelnik opštine Petrovo ukazuje da zbog nemara vlasti, koja nema osjećaja za investitore, stanovništvo odlazi.

"Petrovo je imalo 1991. godine 12.000 stanovnika, 2013. godine 7000 stanovnika, ove godine ne vjerujem da ima 5000", ukazuje Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo.

Samo jedan u nizu paradoksa sadašnje vlasti Republike Srpske je da tamo gdje Srpska ima najviše prirodnih bogatstva, su i najsiromašnije i najnerazvijenije opštine. Sve naknade od eksploatacije dobara iz ovih lokalnih zajednica se slivaju u državnu kasu u Banjaluku, a njima ostaju mrvice.

Strateški projekti nerazvijenih opština stoje u ladicama, umjesto da one raspolažu sa svojim resursima, ukazuje načelnik opštine Berkovići.

"Kod nas od 2015. godine postoji koncesija za izgradnju vjetroelektrane. Tu koncesiju je dobila `Elektroprivreda RS` i imala je rok od tri i po godine da završi izgradnju. Rok je istekao, a nije ništa urađeno. Ta vjetroelektrana bi donijela privredni razvoj, nova radna mjesta i 50 % povećanje našeg budžeta, ali nije urađeno ništa", ukazuje Abramović.

Načelnik opštine Lopare tvrdi da nerazvijene opštine mogu da predlože nova rješenja.

"Izmjenom nekih zakona vrlo brzo se može odraziti na naše budžete. Npr. kada su u pitanju porezi na platu, da 70% što sada ide u republički budžet, a 25 % opštinama, to obrnemo u korist nerazvijenih opština. Pa bi recimo iz opštine iz koje ja dolazim, umjesto 250.000 KM u budžetu bilo tri puta više novca", kaže Savić.

Savez opština i gradova treba da razgovara sa Vladom Srpske, da lokalne vlasti mogu brže da realizuju svoje projekte, ukazuju načelnici u emisiji "Izazovi".

BN TV

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Modravac

23.11.2019 00:49

Prazna priča drugovi ili gospodo kako hoćete. Gledate 12 godina jednu te istu vlast i još se nadate nekoj promjeni koju bi vam napravila ta vlast. Nemoguća misija je to. Nas vodi partokratija polu skolovana koja o privredi i razvoju nema blage veze. Sve partijski uposlenici na svim nivoima i tu nema i ne može biti kvalitetnih kadrova koji bi radili za narod.Radi se za partiju za vodju i za slijedece izbore. Tako se rusi i uništava sve a svi oni koji to ne mogu gledati i trpiti su otišli vani i još će otici. Samo promjena cijelog aparata i ponovo raspisivanje konkursa na svim nivoima, izbor na osnovu jedinstvene rang liste bez ikakvih intervjua. Samo to uz promjenu vlasti na svim nivoima može obezbijediti progres i zaustavljanje pogubnog trenda odlazaka pogotovu omladine. Ko ne vidi ovaj egzodus u Republici Srpskoj taj je cisti neprijatelj Srpskog naroda. Prosetajte gradićima i selima i pitajte šta se dešava? Shvatićete koliko je stanje dramaticno.

U potpunosti se slazem, niti sta oduzeti, niti sta dodati....

BJ

23.11.2019 07:39

Rijetko dobar tekst. Podržavam sve što je rečeno. Samo kako u akciju za promjene. Promjene znače samo da se definiše slabost postojećag stanja, već i novo razvojno kvalitetno stanje koje je cilj. Za ovo drugo potrebni su ljudi koji znaju šta je razvoj, kako se realizuje razvojna aktivnost, u koje vrijeme, sa kojim znanjem i ljudima i kakvu korist sve to donosi.

ISTINA

23.11.2019 09:16

borac

23.11.2019 05:25

Vlada je tamo gdje se ima sta uzeti.

Politika i ološi

23.11.2019 06:29

Da se čovjek nasmeje ili da zaplače... Kome samo takve ideje padaju na pamet.... Pa 19 hiljada maraka je danas ništa i da je dato jednom pojedincu da počne neki biznis....a ne po hiljadu maraka pp Politički ološ i da tim opštinama date svakoj po milion maraka malo im je koliko ste ih unazadili...

19 somića

23.11.2019 07:34

Ukupan iznos od 19,000 KM koji je određen za 19 nerazvijenih opština nije dovoljan ni za isplatu tri poslanika u parlamentu. Koje je ovo poniženje kako za načelnike tako i za stanovnike ovih opština.

Када су машиновође штрајковале прије осам година Марко Павић каже :дођите на моју територију паћемо преговарати, то су све локални шерифи и сад он види да му Додик растура странку али нема напуштања позиције и дир. мјеста , само да још мало лапимо па тако и остали начелници размишљају па је добра и та хиљадарка , видјеће те да нико неће одбити.

Жељезничар

23.11.2019 10:06

Е

23.11.2019 09:47

Глупани, то вам је дато да ставите себи у џеп а ви се офирасте или вам је мало та хиљадарка.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.